Drobečková navigace

Zprávy z Valné hromady za rok 2023

Dne 24. Listopadu 2023 se konala Valná hromada našeho sboru v sále hasičské zbrojnice, na které byli členové a hosté seznámeni se zprávou starosty, velitele jednotky, mladých hasičů, pokladní a revizní za rok 2023.  Projednali a schválili plán činností na rok 2024.

Zpráva starosty SDH Brno-Starý Lískovec

18. a 19. února 2023 se ve spolupráci s místní Orelskou organizací uskutečnil Ostatkový průvod masek, Ostatková maškarní merenda a Dětský maškarní ples ve Starém Lískovci. Členové sboru pomáhali s připravou prostor sokolovny, byli v občerstvení, v šatně, nebo moderovali Dětský maškarní ples, který měl u dětí tak velký úspěch, že téměř nestačila tombola.

V měsíci dubnu uskutečnil sbor tradiční svoz kovového odpadu po staré zástavbě Starého Lískovce.

V polovině měsíce května byli sbor a jednotka nápomocni Orelské organizaci při pořádání tradičních Mladých hodů. Jednalo se o asistenci při dovozu májek, máje a vlastního hodového průvodu.

Červen se nesl v duchu oslav, ať už to byly oslavy Dne dětí, nebo oslavy založení sboru. Den dětí se uskutečnil 3. června před hasičskou zbrojnicí a jejím okolí. Na organizaci se podílely také organizace Orel a Sokol Starý Lískovec. Pro odměnu za plnění úkolů si přišlo asi 150 dětí.

Pro sbor nejvýznamnější událost roku 2023 se konala dne 17. června. Jednalo se o oslavy výročí založení sboru, který působí ve Starém Lískovci již 120 let. V sále zbrojnice byla připravena výstava historických dokumentů a ocenění od založení sboru až po současnost. Před hasičskou zbrojnicí a v jejím dvoře byla ke shlédnutí hasičská a záchranářská technika, výzbroj a výstroj Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, Správy železnic, podniku Čepro Střelice u Brna i Fakultní nemocnice Brno - Bohunice. V průběhu odpoledne návštěvníci viděli praktické ukázky zásahu jednotky i cvičení kolektivu mladých hasičů. Večer se v sále zbrojnice konala slavnostní schůze členů sboru a pozvaných hostů. K tomuto významnému jubileu se dostalo našemu sboru poděkování a ocenění od Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a okresního Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Výbor sboru uvažoval o uspořádání lampionového průvodu pro děti a veřejnost v měsíci listopadu. Vhledem k nejistým okolnostem ohledně místa pořádání a jeho celkové organizaci se lampionový průvod neuskutečnil. Přesto bychom ho rádi uspořádali na podzim roku 2024.

Na přelomu měsíců září a října byla jednotka i sbor požádáni o pomoc při konání Starých hodů ve Starém Lískovci, které opět pořádal Orel Starý Lískovec. Jednalo se stejně jako na jaře o asistenci při dovozu májek, máje a vlastního hodového průvodu.

V říjnu a v listopadu se našemu sboru dostalo 2 ocenění v podobě stuh na prapor. Jedno ocenění sbor obdržel u příležitosti výročí vzniku samostatné Československé republiky na tzv. dni praporů a druhé na setkání zasloužilých hasičů Jihomoravského kraje za 120 let práce v oblasti dobrovolné požární ochrany.

V letošním roce se významného životního jubilea dožili bratři Michal Klein, František Kozel a Jiří Vacula, kterým byl u této příležitosti předán zástupci výboru dárkový koš.

Na závěr zprávy mi dovolte poděkovat:

• občanům Starého Lískovce za nepotřebný kovový odpad

• Ovocnářskému družstvu ze Starého Lískovce za zapůjčení traktoru s vlečkou v den svou odpadu

• sponzorům za zajištění sladké odměny pro děti nejen na Den dětí

• panu Jiřímu Svobodovi za ukázku historické výstroje a výzbroje v den oslav výročí

• zaměstnancům HZS Jihomoravského kraje, Správy železnic, společnosti ČEPRO a Fakultní nemocnici Brno za ukázku techniky na oslavách založení sboru

• členům sboru, kteří se podíleli na organizování výše zmíněných akcích.

Závěrem svým jmenem i výboru děkuji všem členům sboru za celoroční činnost a přeji krásné svátky vánoční a vše nejlepší do nového roku 2024 nejen vám, ale i vašim blízkým.

Karel Maršálek

starosta sboru dobrovolných hasičů Brno – Starý Lískovec

Zpráva o činnosti mladých hasičů za rok 2023

V kroužku mladých hasičů je evidováno asi 30 dětí ve věku 3 – 15 let. Pravidelných týdenních setkání se účastní v průměru 15 18 dětí. 9 děti bylo navrženo na odhlášení ze sboru dobrovolných hasičů z důvodu přestěhování se mimo Brno nebo neaktivní docházky na setkání.

Setkání mladých hasičů probíhá vždy ve čtvrtek od 16,30 do 17,30. V zimních měsících cvičí naše mládež v pronajatých prostorách Sokolovny ve Starém Lískovci. Na jaře cvičili na hřišti základní školy Bosonožská. Přestávku ve cvičení měli děti pouze přes letní prázdniny, přičemž některé se zúčastnily hasičského tábora v obci Radíkov v Olomouckém kraji.

Kromě pravidelných týdenních setkání se zapojují mladí hasiči i do sportovních soutěží. V roce 2023 děti předvedly své dovednosti na 10 ligových soutěží po celé republice. Jednalo se např. o soutěž v Opavě, Třebíči, ve Svitávce apod. Na soutěži ve Svitávce obsadily krásné 10. místo v kategorii mladších žáků.

Mimo sportu se děti účastní různých výletů a akcí i za asistence svých rodičů. Největší výlet se konal v květnu tohoto roku, kdy absolvovaly návštěvu u hasičského sboru v Radvanicích v okrese Trutnov. Tyto 3 dny byly naplněné poznáváním okolí, lokálních památek např. Ratibořice a Babiččino údolí nebo přírodních krás Adršpašsko-teplických skal. Mladí hasiči měli také možnost návštěvy ZOO a Safari parku ve Dvoře Králové nad Labem a vyzkoušet si dokonce závod TFA.

Své dovednosti mladí hasiči ukázali i na oslavách 120. let založení hasičského sboru ve Starém Lískovci. Závěr roku patří tradiční Mikulášské besídce se sladkou odměnou.

V příštím roce se chceme s dětmi zaměřit také na ostatní disciplíny v požárním sportu, např.

na branné a všestranné dovednosti, požární útok a jiné.

Na závěr mi dovolte poděkovat rodičům, kteří nám s kroužkem pomáhají a kolegům hasičům

ze sboru.

Alexandr Filipčík, vedoucí mládeže